اسکان دادن انسان در کره مریخ (بهرام) دستمایه گمانهزنیها و مطالعات جدی بودهاست زیرا شرایط سطحی این سیاره و وجود آب در آن باعث شده تا بتوان آن را قابل زیستترین مکان خارج از کره زمین در منظومه خورشیدی دانست.
کره ماه، به عنوان نخستین مکان برای شهرکسازی برونزمینی انسانها پیشنهاد شده اما ماه دارای جو نیست در حالی که مریخ با جو رقیقی که دارد امکان بیشتری برای میزبانی از انسان و دیگر گونههای زیست آلی را فراهم میکند.
هم کره ماه و هم کره بهرام به عنوان سکونتگاههای بالقوه برای انسانها پرهزینه هستند و مخاطراتی چون فرود در مناطق با جاذبه سنگین، معروف به چاههای گرانشی، را هم در خود دارند. به این خاطر معدنکاری در سیارکها نیز به عنوان گزینه دیگری برای گسترش انسان در محدوده فرازمینی مطرح شدهاند
کره زمین از نظر ترکیب بدنه، اندازه و گرانش (جاذبه) سطح با سیاره ناهید (زهره) همانندیهای زیادی دارد اما مشابهتها با مریخ برای سکونت گزیدن انسانها مناسبتر به نظر میآیند. این مشابهتها عبارتند از:
- روز مریخی (معروف به هور[۱]) بسیار با روز زمینی نزدیک است. یک روز که بر مبنای خورشید محاسبه شدهباشد در کره مریخ ۲۴ ساعت و ۳۹ دقیقه و ۳۵٫۳۲۴۴ ثانیه است.
- پهناوری رویه کره مریخ فقط ۲۸٫۴ درصد از مساحت رویه کره زمین کمتر است و مقدار خشکیها زمین فقط کمی بیش از سطح مریخ است. شعاع مریخ نصف زمین و جرم آن یکدهم زمین است.
- انحراف محوری مریخ ۲۵٫۱۹ درجه و انحراف محوری زمین ۲۳٫۴۴ درجه است. در نتیجه بهرام هم مانند زمین فصل دارد، البته فصلهای مریخ دوبرابر فصول زمین بهدرازا میکشند زیرا هر سال مریخ ۱٫۸۸ برابر سال زمین است. قطب شمال مریخ هماینک به سوی صورت فلکی ماکیان (دجاجه) اشاره میکند و نه به خرس کوچک.
- مریخ جو دارد. با وجود رقیق بودن (۰٫۷ جو زمین) این جو در برابر پرتوافکندنهای خورشیدی و کیهانی مقداری حفاظت فراهم میکند. از وجود این جو همچنین میتوان برای ترمز هوایی[۲] فضاپیماهای واردشونده به مریخ استفاده کرد که این کار پیش از این بارها انجام شدهاست.
- مشاهدات اخیر فضاگردهای ناسا وجود آب در کره بهرام را تأیید کردهاست. از قرار معلوم، مریخ مقادیر قابل توجهی از تمامی عناصر لازم برای نگهداری از زیست، از نوع زمینیاش، را داراست.[۳]
مریخ ۲۳۰ میلیون کیلومتر با زمین فاصله دارد و سفر به آن هفت تا هشت ماه طول میکشد (بسته به موقعیت دو سیاره). فضانوردان این مدت را در فضایی بسیار تنگ (بسیار کوچکتر از اقامتگاهشان در مریخ) میگذرانند. دوش گرفتن هنگام سفر انجام نخواهد شد و استحمام با حوله خیس است.
غذا هم کنسروی یا منجمد خواهد بود. مسافران مریخ برای جلوگیری از تحلیل رفتن ماهیچهها باید روزی سه ساعت نرمش کنند و در صورتی که با توفان خورشیدی مواجه شوند، باید تا چند روز را در محفظهای حتی کوچکتر در قسمت بیشتر حفاظت شده موشک بگذرانند.[۱۲]
انرژی بر واحد جرم (دلتا وی) که برای رفتن از زمین به مریخ لازم است از همه سیارات دیگر، بهجز ناهید (زهره)، کمتر است. با استفاده از مدار ترابرد هوهمان سفر به مریخ حدود ۹ ماه بهدرازا میکشد. مسیرهای دیگر سفر نیز که کوتاهتر هستند و سفر به بهرام را طی شش یا هفت ماه امکانپذیر میکنند نیز وجود دارند اما میزان سوخت و انرژی مورد نیاز پیمودن این مسیرها به مراتب بیشتر از مدار هوهمان است. این مسیرهای میانبرهماینک مسیر استاندارد سفر مأموریتهای رباتی از زمین به مریخ است.
سفرهای کوتاهتر از شش ماه به مریخ نیازمند تغییر سرعتهای بیشتر و در نتیجه سوخت بسیار بیشتر هستند که میزان سوخت مورد نیاز به تناسب کاهش مدت سفر به صورت تصاعدی افزایش مییابد. پیمودن چنین مسیرهای میانبری با راکتهای شیمیایی توجیه اقتصادی ندارد اما با فناوریهای نوین پیشرانش فضایی که به تازگی آزمایش شده، کاملاً توجیهپذیر و قابل اجرا است. پیشرانه مغناطپلاسمایی[۱۳] (واسمیر VASIMR) و راکت هستهای نمونههایی از این فناوریها جدید هستند؛ با فناوری اول سفر به مریخ در مدت چهل روز و با فناوری دوم حتی در دو هفته امکانپذیر خواهد شد.[۱۴]
فناوریهای شتابگیری ثابت همچون بادبانهای خورشیدی و رانههای یونی که مدت سفر را به چند هفته کاهش میدهند نیز برای سفر به بهرام قابل استفاده هستند.
فضانوردانی که به مریخ سفر کنند با خطر تابشهای کیهانی و بادهای خورشیدی روبهرو هستند که اگر از این فضانوردان محافظت کافی نشود مسئله بیماری سرطان برای آنها پیش خواهد آمد. اثرات سفرهای درازمدت انسان در فضا هنوز به طور کافی بررسی نشدهاست اما دانشمندان ریسک گرفتن سرطان در سفرهای میانسیارهای را میان ۱ تا ۱۹ درصد برآورد میکنند. پژوهشگران نزدیکترین برآورد را برای مردان ۳٫۴ درصد عنوان میکنند و برای زنان به خاطر اینکه بافت غدهای بزرگتری دارند درصدهای بالاتری را تخمین میزنند.[۱۵]